Råmaterial

Granharts

Granharts, det nordiska guldet. Det rinner djupt in i skogen, under barken av granar, dolda för vägfarares syn. Granharts har använts i århundraden. Detta värdefulla antiseptiska medel innehåller kumarsyror och träets egna antioxidanter som fibrösa lignaner. Dessa ingredienser skyddar träet från mikrober och patogener. På samma sätt kan granharts skydda också människans hud som helhet. Damerna i byn var tacksamma mot Elias, när deras händer, mycket torra på grund av att tvätta, mjuknade med granhartset. Elias använde granhartset även mot tandvärk.Granhartset gav en stor hjälp när man tuggade det som ett tuggummi. Granhartset får sin kraft från den nordiska naturens hårda förhållanden, årstidsvariationer, norrsken och höstens samt vinter mörkret. Detta gör det till en av naturens starkaste helande krafter. Därför får många av våra produkter sin kraft från det nordiska guldet, granharts.

Granharts är verkligen det nordiska guldet – det renar och håller inflammation borta.

Granhartset är som en pålitlig vän, som alltid finns där för dig som hjälp i så många situationer. Det regenererar nageln och läker huden efter brännskador. Granhartset genererar också huden efter skavsår, repor och sår. Granharts hjälper även vid insektsstick, torra nagelband, borttagning av pinnar, spruckna läppar och munhygien.

Älggräs

Ibland led Elias, som vandrade från by till by, av olika muskelsmärtor och huvudvärk.På kvällen när Elias hittade en fridfull plats att vila på, en plats på en vacker äng som glödde i kvällssolen, tände han en lägereld och tog av sig björkbarkskorna. När kvällsduggen lade sig märkte Elias att ängens djupa sidor var fulla av underbart doftande älggräs. Det var blommorna som Elias mamma hade använt för att lindra Elias växtvärk när han bara var ett barn. Älggräs innehåller salicin, naturens eget aspirin. Elias hämtar dem för att göra en smärtlindrande poultice för sina trötta fötter. På morgonen är smärtan borta.

Det eget aspirinet av älggräs lindrar smärta.

Ingefära

Elias hade vandrat för dagar i de djupa gröna skogarna i norr. Hans leder hade svårt med alla stubbar, hala grenar och kantiga stenar. Hjälpen hittades från naturen, i form av ingefära. Örtväxtens gyllene skatt finns under jorden, och den är rhizom. Ingefära innehåller alla vitaminer som lederna behöver och även viktiga zingiberene och bisabolene.Elias vet att dessa ingredienser minskar inflammationer i lederna vilket gör ingefära till ett unikt hjälpmedel när det gäller ledarnas välbefinnande och för att stödja deras normala funktionen och vätskecirkulation.Den här gången använder Elias sin egengjorda ingefära salva i ett omslag för benen. När allt är bättre kan han fortsätta sin resa.

Ingefära stöder ledernas normala funktion. Det hjälper också mot smärta och obehag som orsakats av artros.

Kål

Den finska sommaren är vacker. Solen på sensommaren värmde ryggen på bybor som arbetade på åkrarna. Björkarna svajade mjukt i den milda vinden. Elias gick på fälten och tog lite vatten med sig till byborna att dricka. Där såg han en kvinna som han kände mycket väl vid åkerkanten. Kvinnan höll sin ömma fotled. Omedelbart satte Elias sina vattenbehållarna på marken och tog ett blad från en av de största kålarna på åkern. Glutamin, selen och aminosyra i kålen lindrar ledvärk och hjälper till att bilda brosk. Kål innehåller också många andra viktiga näringsämnen för lederna, som till exempel vitamin C, E och K, mangan och järn. Snart var den ömma fotleden okej och fältarbetet gjordes snabbare än tidigare.

Finsk kål stöder ledernas normala funktion. Det hjälper också mot smärta och obehag som orsakats av artros.

Rölleka

En kvinna iklädd en ljus bomullsklänning gick genom en blommande äng. Cumulusmoln, som fluffiga vita bomullsbollar, seglade på den blå himlen. På ängen vajade de vita, runda blommorna av rölleka i vinden som ängens egna små moln. Elias fru Maria samlade ihop blommorna av rölleka i sin korg. Elias hade berättat om deras kraft i hudvård. Tanninerna i blomman krymper porerna och de eteriska oljorna återfuktar torr hud. Denna gamla ört- och kryddväxt som innehåller mangan, magnesium och eugenol har många namn som till exempel tyfoidhö. Växten är verkligen mångsidig, men det viktigaste för Maria är växtens mjukgörande och återfuktande effekt på huden. I bastun brukar Maria göra en utmärkt ansiktsmask av rölleka.

Rölleka som finns i Fem örters balsam, stöder den normala funktionen av ansikts lymfacirkulationen och ämnesomsättningen. Vi använder inhemsk högkvalitativ rölleka odlad på ängarna utan några kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel.

Groblad

Elias stannar för att plocka upp ett bredbladig groblad, den där lilla och sega växten som kallas också plåster hö, från en tyst vägkant. Groblad innehåller naturliga antibakteriella ingredienser. Dessa ingredienser gör den till ett utmärkt hjälpmedel för både sår- och hudvård. Salicylsyran och allantoinet som finns i växten regenererar hudceller och mjukar upp ärrvävnad. Groblad innehåller också vitamin C, A och E, som är viktiga för huden, samt tanniner som är sammandragande som stramar porerna. Groblad stödjer den normala funktionen av trigeminusnerven. När Elias plockar upp löven på banan minns han en gammal legend om en tjej som väntar på sin älskade vid sidan av vägen. Pojken kom aldrig, och flickan förvandlades till ett bredbladig groblad som fortfarande väntar. Du är envis och seg som en finsk kvinna, ler Elias och plockar upp några extra plantblad för att ta hem till hans fru.

Hudföryngrande effekt av en litet groblad ingår i Fem örters ansiktsbalsam. Den stöder den normala funktionen av munslemhinnan och är lämplig för intraoral massage.

Våtarv

Liksom Stella, himmelens stjärna, reflekterar Elias och plockar upp en våtarv från den lugna, porlande klara floden. De små vattendropparna som glittrar på blommans kronblad gör att den ser ut som en ljus stjärna. Elias lägger skatten försiktigt i sin ryggsäck. Det vetenskapliga namnet på växtens släkt, Stellaria, kommer från ett latinskt ord för en stjärna på grund av blommornas form. Och ja, den här växten är en stjärna, på så många sätt och vis.

Kisel och kalium i våtarv stöder hudens normala funktion och hjälper bland annat mot utslag i ansiktet.

Maskros

Den gula ängen av maskrosor fick Elias att stanna upp ett tag. Han beundrade, än en gång, denna föga uppskattade naturmedicin som reflekterade över solens kraft men som alltför ofta kastades bort av människor. Förutom vitamin C innehåller den näringsrika maskros järn och kalcium. Maskrosen har en uppklarande och renande effekt. Den innehåller vitamin A, vilket är mycket viktigt för huden. Denna blomma och dess blad som absorberade norrskenet, hamnade i Elias ryggsäck som en skatt.

Vårt Fem örters ansiktsbalsam innehåller solkraften från maskros, som rengör och lyser upp.

Kardborre

Kardborre, som växer på finska lundängar, är en stark och rejäl, autentisk nordlandsväxt. Traditionella omslag gjorda av kardborreblommor behandlade utslag med hjälp av bakteriedödande medel och arktiska pikriner. Kardborre har använts som en medicinsk växt sedan antiken och den innehåller naturens egna antibiotika och ingredienser som dödar svampar och bakterier. Kardborre är ett utmärkt hjälpmedel för hudvård tack vare dess garvningsmedel. Det tar effektivt bort avfallsprodukter. Elias skulle dock varna dig, skrattande, att du inte ska gå och plocka kardborre med en tröja. Dess frön kan inte tas av någon skjorta!

Fem örters ansiktsbalsam innehåller kardborre, som effektivt balanserar och rengör huden.

Myraliniment

Det var särskilt en syn som gladde Elias i de finska skogarna – myrstacken. Den är som en skattkista, full av liv, byggd på sidan av en gran i skogens djup. Elias samlade försiktigt och respektfullt på myrens ägg och deras syra för att förbereda värdefull myrsyrealkohol ur dem.Gåvorna från myrstacken hjälper mot många sorters kramper och rastlösa ben. De stöder också normal sköldkörtel- och prostatafunktion. Elias gjorde balsam av detta myrliniment för att lindra reumatism och sålde det på sitt apotek i Tavastehus.Elias förberedde liniment av myräggen, vilket var ett bra hjälpmedel för många sjukdomar. I bastun gnuggade Elias myrliniment på sina axlar och knän och runt hela kroppen. Sedan lindade han en linneduk runt honom och lät myrsyreliniment och värmen i bastun göra sin magi.

På kvällarna spred Elias linimentet på sina rastlösa fötter.

Original och äkta myrsyre alkohol stöder normal funktion av främre och sköldkörteln och lugnar ner rastlösa ben.

Bivax

På sina långa resor lade Elias ofta sig ner för att vila en stund på ängen, ett mjukt surr av upptagna bin ovanför honom. Förutom honung är binens gåva för oss är det också byggstenen i deras boceller. Bivax, som innehåller myricin och serin, produceras i bens vaxkörtlar. Vaxet innehåller antibakteriella ämnen och det läker och mjukgör torr och sprucken hud. Bivax lindrar även solbränna i ansiktet. Elias brukade värma bivax och sprida det i ansiktet för att skydda huden mot solen.

Alla våra produkter innehåller organiskt antibakteriellt bivax från en inhemsk bigård. Bivax mjukar upp och skyddar huden.

Rypsolja

Kallpressad rypsolja är bra för huden på många sätt. Den innehåller omega-3-fettsyror och även omega-6-fettsyror som tar hand om huden. Kroppen själv kan inte producera linolsyra och alfa-linolensyra som båda finns i rapsolja. Rypsolja innehåller också vitamin E och K, som är viktiga för huden. Alla våra produkter innehåller näringsrik kallpressad rapsolja. Det återfuktar, mjukar och ger näring åt din hud. Även om Elias aldrig kunde dra nytta av denna gyllene växts skatt, skulle han ändå uppskatta det mycket. Resenären skulle förmodligen redan stå på knä på fältet för att utforska denna växt som var främmande för honom. Det skulle vara för Flora Fennica, hans berömda herbarium.

Alla våra balsam innehåller finsk kallpressad rypsolja, som återfuktar och ger näring.

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@quadlayers.com

× Lähetä WhatsApp-viesti